Nejnovější články

"Schwarzwaldský" drobenkový koláč

Je tu víkend. Celá rodina se sejde pohromadě a jako tradičně se už vymýšlí, co by se pro všechny připravilo za sladkou tečku po náročném týdnu. Také to tak máte?
U nás je sobota a neděle vždy spojena s pečením, ať už něčeho složitějšího, či nějaké jednoduché lité buchty. Všichni si potřebují obalit nervy nějakou laskominou, takže už v pátek vždycky přemýšlím, do čeho bych se mohla pustit.

Tentokrát jsem měla pečení celkem komplikované - zůstala jsem doma sama s poloprázdnou ledničkou a navíc s hromadou práce do školy (perfektní kombinace!). Jako takovou klasiku většinou pro kluky volím základní kynuté těsto, které buď naplním a tvořím Honzovy buchty, záviny nebo koláče, nebo ho jen ozdobím ovocem, tvarohem, mákem či povidly a kynutá buchta s drobenkou je na světě. Když ale doma nemáte tvaroh, mák ani ovoce, plány se tím pádem radikálně mění. Pátrala jsem v paměti, co rychlého a úsporného na suroviny mě napadá, až jsem nakonec celou situaci vyřešila malým kompromisem. Základ jsem si vzala z drobenkového koláče, který dělám většinou s tvarohem a povidly nebo ovocem a namísto této vrstvy jsem použila pudink. Nechtěla jsem ale zůstat u protřelé klasiky s vanilkovým pudinkem, a volba tak zcela spontánně padla na čoko verzi.

Řekla jsem si, co by se nejvíc mohlo hodit do čokoládové vrstvy a co by navíc celý koláč ozvláštnilo a moje volba zcela nečekaně padla na mé oblíbené višně Amarena, které jsem si dovezla z Itálie v krásné nádobě, a které si šetřím hlavně do mého milovaného Schwarzwaldského dortu (a také do "black forest cupcakes"). A právě vzpomínka na tento dort na sebe vázala nápad se zakomponováním višně s čoko pudinkem (čokoládový korpus s višněmi je výborná kombinace, tak proč by to nemělo platit i pro pudink, co ne?) A nápad na zcela netradiční verzi mého oblíbence byl na světě!



"Schwarzwaldský" drobenkový koláč




Drobenka
  • 600g polohrubé mouky
  • 250g cukru krystal
  • 250g másla
  • 1 vejce
Z mouky, cukru, změklého másla a vejce vytvoříme rukama drobenkový základ, který si rozdělíme na dvě poloviny.

Pudink
  • 1l polotučného mléka
  • 2 sáčky extra čokoládového pudinku (já přidala i trochu kakaa z nepražených kakaových bobů pro ještě výraznější chuť, ale nemusí být)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • Višně Amarena - asi 12 višní nakrájených na půlky + sirup (dle chuti, já dala 3 lžíce)
Postup

Dáme si vařit část mléka, ve zbylé části rozmícháme 2 sáčky pudinku a cukr a vše přidáme do mléka na plotně. Do této směsi postupně vmícháme sirup z višní Amarena a na půlky nakrájené višně. Vaříme do zhoustnutí a poté ještě 2-3 minuty pro kompletní provaření škrobu v mléce.

Pudinková směs je schválně doslazovaná cukrem méně, jelikož sirup z višní je sám o sobě opravdu sladký a jeho chuť je tak specifická díky višním v kombinaci s mandlemi, takže bude nakonec náplň opravdu chuťově tak akorát.

Do pečícím papírem vyloženého plechu vsypeme polovinu drobenky tak, aby byla pokrytá celá plocha a vše zalijeme ještě horkým pudinkem. Nakonec vše zasypeme zbylou drobenkou a na závěr posypeme najemno namletými mandlemi (mandlovou moukou).
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, dokud nebude vrch koláče zlatavý.
Po vychladnutí celý koláč ještě zakápneme sirupem z třešní a můžeme podávat.

Na závěr musím říct, že jsem ani nečekala, jaké ovace koláč získá. Všichni si strašně moc pochvalovali kombinaci čoko pudinku s višněmi a stejně tak i mandlovou krustičku na povrchu. Prý bych měla v pečení experimentovat častěji, tak si z toho vezmu příklad a příště zase nechám volnou ruku své fantazii!☻


Dobrou chuť!


Komentáře

  1. Recept vypadá skvěle. Děkuji za zajímavou inspiraci ��

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky